Pán Jozef Jurkovič, s vďačnosťou spomíname.

„ Byť človekom znamená byť zodpovedný. Znamená to hanbiť sa za nezavinenú  biedu. Znamená to byť hrdý na víťazstvo, ktoré dosiahli kamaráti. Znamená to cítiť, že keď priložíme svoj kamienok k ostatným, pomáhame stavať svet.“ Antoine de Saint Exupéry

V týchto dňoch máme príležitosť zaspomínať si na vzácneho človeka, pána Jozefa Jurkoviča, ktorý by v októbri 2024 oslávil 90. narodeniny.  Pán Jurkovič sa zapísal do života farnosti i obce Veľké Leváre viacerými činnosťami.

Pri organe spieval od  80-tych rokov, popri organistovi p. Eduardovi Sedláčkovi a keď on spievať pre chorobu nemohol, pán Jurkovič  túto úlohu naplno prevzal. Po revolúcii v roku 1989 sa spievaniu v kostole otvorili nové možnosti.  S  podporou pána dekana  Karola Benovica a organistky Gabiky Sedláčkovej,  pán Jurkovič založil a viedol kostolný spevokol.  Zostavil spevník a spevokol s láskou a entuziazmom viedol až do 80 rokov života.

Svoj čas ochotne venoval farnosti aj ako stavebný odborník. Pôsobil pri bohatej stavebnej činnosti, v 80-tych rokoch  pri opravách kostola  pod vedením pána  dekana Benovica.  Po  uvoľnení pomerov v r. 1990 sa opravy rozbehli ešte intenzívnejšie a pán Jurkovič sa na nich podieľal  aj pri  P. Jaroslavovi  Kinkovi CR (oprava habánskej kaplnky, reštaurovanie oltárov , stavebné práce v kostole,  na fare,  na zriadení pastoračného centra pri habánskej kaplnke atď.)

Spolu s pánom dekanom Benovicom a vtedajším starostom p. Eduardom Hollým, po otvorení hraníc, rozvinuli bohatú spoluprácu so susednými obcami v Rakúsku na úrovni obecných samospráv i farností. Bolo to možné aj vďaka tomu, že pán Jurkovič plynule ovládal nemecký jazyk. Nadviazané kontakty a návštevy najmä spevokolu pretrvávajú dodnes. 

Jozef Jurkovič sa narodil i zomrel  vo Veľkých Levároch (* 17.10.1934   ⴕ 22. 01.2018). Rodičia: Bedrich Jurkovič a Jozefína rod. Gregorová mali 6 detí. Najstarší by bol „Fridinek“, ale ten krátko po narodení zomrel. Jozef bol druhý v poradí. Navštevoval základnú školu v obci, pokračoval na vyššej škole v Malackách a potom študoval na Strednej stavebnej škole v Bratislave. Ako 15 ročný pomáhal pri meracích prácach na stavbách u svojho strýka Františka Matúška. Popri tom sa naučil hrať na husliach a neskôr ako samouk aj na trombón.  A tak mohol hrať v miestnej kapele.

Pracoval ako technik a neskôr ako technický námestník v miestnom podniku Prefa Veľké Leváre, po jej zániku v panelárni v Petržalke.

Aktívne pôsobil v TJ Prefa Veľké Leváre. Hral stolný tenis a futbal.

Od mladosti pracoval ako poslanec MNV a ako predseda stavebnej komisie.  Stál pri vzniku verejnoprospešných stavieb v obci  – dom smútku, kultúrny dom, zdravotné stredisko, základná škola a zúčastňoval sa na  ich výstavbe. V r. 1990 po vzniku obecnej samosprávy bol zvolený za poslanca obecného zastupiteľstva, zástupcu starostu a predsedu stavebnej komisie. Tieto funkcie vykonával do r. 2002.

Projektoval rodinné domy a drobné stavby stavebníkom vo Veľkých Levároch i v okolitých obciach.  Vždy bol ochotný ľuďom poradiť a pomôcť odbornými radami  pri riešení bývania i podnikania .   

S vďačnosťou spomíname a ďakujeme Bohu za svedectvo svedomitého a dobrom naplneného života pána Jurkoviča.  Večné odpočinutie daj mu pane.

Text:  Mária Biksadská v spolupráci s rodinou p. Jurkoviča

Foto:  archív farnosti