Farská púť do Žarošíc 2024

Aj v tomto roku sme putovali vzdať úctu, ďakovať a prosiť  – k Matke Božej Žarošickej. Do Žarošíc na Morave putujeme z našej farnosti každý rok. História týchto pútí, ktoré voláme zásvätné,  siaha do minulého storočia. Naši predkovia sem putovali, farnosť Veľké Leváre zasvätili Panne Márii Žarošickej a zaviazali sa, že  ju budeme každý rok navštevovať. Putovanie bolo prerušené počas komunistického režimu a obnovilo sa v r.  1992. Dokument o zasvätení našej farnosti sa nachádza na oltári, v schránke pri nohách  sochy Panny Márie.

Do Žarošíc putujú po stáročia ľudia z Moravy, Čiech,  Slovenska, Rakúska… Čím je toto miesto také známe a obľúbené?   Z dejín obce a jej okolia sa dozvedáme, že ľudia na tomto území prijali kresťanstvo dávno pred príchodom bratov Cyrila a Metoda.  Pred príchodom Slovanov tu žili kmene Markomanov. Podľa historických dokumentov vznikla legenda o kráľovnej Fritigil, ktorá niekedy v 4. storočí prijala kupcov z Milána a tí jej priniesli správu od biskupa Ambróza a obraz Božej Matky.  Obraz  umiestnili  v kostole, ktorý dala kráľovná postaviť.  Správa o tom sa rozniesla a ľudia sa utiekali k divotvornej žene na obraze vo svojich žiaľoch a trápeniach. Cítili úľavu a Božiu pomoc, zaznamenané boli zázraky.   Tak vzniklo obľúbené a hojne navštevované  pútnické miesto.

Obec Žarošice kúpila kráľovná Eliška Rejčka (*1286  ⴕ1335) pre potreby kláštora cisterciánok v Brne a pútnickému miestu darovala  drevenú sošku Panny Márie s Ježiškom. Soška pochádza z Francúzska, oblečená je v odeve, ktorý vtedy nosili francúzske kráľovné. Umiestnená bola na oltári pútnického kostola, ktorý v tom čase stál na inom mieste ako dnešný farský kostol. Pre mnohé vypočuté uzdravenia a pomoc v životných útrapách ju nazývajú Divotvorkyňa Moravská. Z roka na rok rástol počet pútnikov, pútnický areál sa rozrastal a nazývali ho rezidencia. Pútnici časom vytvorili množstvo obradov s krásnymi modlitbami a piesňami.  

V 14. storočí vznikla v Žarošiciach samostatná farnosť.   V obci bol  postavený farský   kostol zasvätený sv. Anne. Keď v 18. storočí Jozef II zakázal púte a pútnické miesto s rezidenciou uzavrel, soška Panny Márie bola prenesená do tohto kostola.   Pútnické miesto chátralo, stavby postupne rozobrali a materiál bol použitý na iné stavby v dedine. Tak bol postavený i súčasný farský kostol, na mieste pôvodného, ktorý vyhorel. V ňom na hlavnom oltári je dodnes umiestnená socha Panny Márie. Púte do Žarošíc sú v našej farnosti dodnes obľúbené, dúfajme, že to tak bude i v budúcich rokoch.

Pani Helenka Hózova organizovala púte od r. 1992

Text: Mária Biksadská /zdroj: internet

Fotografie: archív farnosti